Bette Gers
Diëtiste
In 2007 studeerde Bette af als diëtiste. Ze besloot zich aansluitend verder te specialiseren tot sportdiëtiste in Nederland, waar ze in 2008 afstudeerde. Met het oog op een nog betere en meer gespecialiseerde begeleiding van diabetespatiënten, volgde Bette in 2009 de opleiding tot diabeteseducator.
Bette startte haar loopbaan destijds bij het Wit-Gele Kruis van Limburg, waar haar takenpakket vnl. bestond uit individuele begeleiding en het geven van voordrachten en voedingsvoorlichting. In 2011 ging ze aan de slag als nutritiespecialiste bij het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Hier hield ze zich vooral bezig met de problematiek rond ondervoeding in de ziekenhuizen. Sinds 2019 werkt Bette bij het OPZ te Geel waar ze zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen met een psychische kwetsbaarheid begeleidt bij allerhande voedingsproblemen.
Ze combineert haar job als diëtiste sinds 2011 met haar eigen zelfstandige praktijk. Mensen op een haalbare manier op weg helpen naar een gezondere levensstijl is haar stokpaardje. Sinds 2023 begeleidt Bette ook mensen bij het prikkelbare darmsyndroom aan de hand van een individueel fodmap dieet.
Opleiding
2004-2007
Katholieke Hogeschool Kempen
Departement Gezondheidszorg & Chemie – Geel
Bachelor Voedings- en dieetkunde
Met grote onderscheiding
2007-2008
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij – Nijmegen (Nederland)
Sportdiëtetiek
2009-2010
Katholieke Hogeschool Limburg
Departement Gezondheidszorg – Hasselt
Postgraduaat Diabeteseducator
Met grote onderscheiding
Relevante bijscholing
Regelmatig volgt Bette bijscholing om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden en om zich verder te specialiseren.
2007-2008: Postgraduaat sportdiëtetiek, HAN (Nijmegen - Nederland)
2009-2010: Postgraduaat diabeteseducator, KHLIM (Hasselt)
07/02/2009: Zout in de kern van het debat, Wolubilis – Woluwe (Brussel)
05/05/2009: Voeding en vocht in de palliatieve fase, KHK – Lier
10/11/2009: Diabetes Symposium, IOC – Gent
24/11/2009: Malnutritie: steek je hoofd niet in het zand, Salvator Ziekenhuis – Hasselt
04/03/2010 & 05/03/2010: Endocrino@ZOL, Genk
10/03/2010: Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie, Jessa Ziekenhuis – Hasselt
14/09/2010: Diabetes en voeding, KHLIM – Hasselt
14/10/2010 & 25/10/2010: Coeliakie: permanente vorming voor diëtisten, KHK – Geel
08/11/2010 & 09/11/2010: Diabetes Symposium, Gent
14/01/2011, 21/01/2011, 04/02/2011, 17/02/2011 & 31/03/2011: Nutritie, Katholieke Hogeschool Sint-Lieven – Sint-Niklaas
29/04/2011: Microorganisms in human nutrition: exploring new pathways for health, Belgian Nutrition Society – Brussel
30/04/2011: Nutritionele support bij de intensieve zorgen patiënt, VVKVM – Gent
03-06/09/2011: Nutrition in translation, ESPEN – Göthenburg (Zweden)
05/05/2012: Nutritionele support bij de neurologische patiënt, VVKVM - Gent
08-11/09/2012: Achieving goals in nutrition, ESPEN – Barcelona (Spanje)
4/12/2015: Baxter Nutrition Academy (Brussel)
14/09/2017: Basic life support, Jessa Ziekenhuis (Hasselt)
18/11/2017: Voedings- en gezondheidscongres (Brussel)
11/10/2018: Geriatrische voedingszorg- en beleid (Antwerpen)
24/10/2019: De diëtist in de behandeling van diabetes type 2
05/12/2019: Zorg voor gezondheid
10/12/2019: Evidence-based diëtetiek
17/01/2020: Eetgedrag in al zijn facetten
26/11/2020: Eetstoornissen in al hun facetten
17/03/2021: Aanpak dysfagie in de praktijk
02/07/2021: Ouderopleiding talentgericht opvoeden van hoogbegaafde kinderen (Exentra)
13/07/2021: Van MOETiveren naar MOTIVEren
20/09/2021: Allergenen
06/10/2022: Eetproblemen aanpakken bij ASS (Eetexpert)
01/12/2022: Ja of JA? De strategie van het geluk (OPZ Geel)
02/02/2023 : Zelfzorg: waarom is dit zo moeilijk? (Kintu)
29/03/2023 : Stress de baas! (Kintu)
29/04/2023: Ons darmmicrobioom (Kintu)
04/05/2023 : Natuur op doktersvoorschrift. Hoe buiten zijn ons gezond houdt (OPZ Geel)
30/08/2023 : Hoe chronische stress leidt naar emo-eetgedrag (Kintu)
07/12/2023 : Lichaam en geest: een veelkleurige wisselwerking (OPZ Geel)
26/01/2024 : Lipoedeem (Kintu)
29/02/2024 : Masterclass ARFID (Eetexpert)
Boekentips
- Ik lust dat niet: Vicky De Beule
- O jee, ik eet… Eetboek voor kinderen met autisme: Karen den Dekker
- Hoogbegaafd... als je kind (g)een einstein is: Tessa Kieboom
- Autisme en eetproblemen: Thomas Fondelli
- Uit de ban van emotie eten: Joanna Kortink
- Uit de ban van eetbuien: Joanna Kortink
- Maandag start ik echt, inuïtief eten: Celien Rombouts
- Meer dan intelligent: de vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen: Tessa Kieboom
- Ik ken mijn ikken: ontdek andere kanten van jezelf met voice dialogue: Karin Brugman
- Het hoogsensitieve kind : help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt: Elaine Aron
- Help, ik kan het niet laten: Trees Peersman
- Voila, ik kan het wel laten: Trees Peersman
- Wat onze darmen ons vertellen : het wonderlijke verhaal van je gut en de impact op je brein en je lijf: Danny De Looze
- Prikkelbare darmen: alles wat je moet weten over het prikkelbare-darmsyndroom: Heiko De Schepper
- Hoe het lichaam onthoudt wat je zelf vergeten bent: Tom De Prest
- Natuur op doktersvoorschrift, hoe buiten zijn ons gezond houdt: Dirk Avonts
- Van stress naar veerkracht : vind je weg in de mentale jungle: Séverine Van De Voorde
- Intuïtief eten, een revolutionaire anti-dieetaanpak: Evelyn Tribole
- Hoog sensitieve personen: hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt: Elaine Aron
- Meer dan intelligent : de vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen: Tessa Kieboom