Eetproblemen bij autisme

Hoewel wij eten misschien als vanzelfsprekend zien, kan eten voor personen met autisme best een complexe opdrachtzijn. Kinderen met autisme hebben voor het beheersen en automatiseren van motorische handelingen vaak meer tijd nodig. In situaties van angst, stress en onduidelijkheid zijn deze handelingen extra moeilijk. Daarnaast hebben personen met autisme vaak moeite met de textuur van bepaalde voedingsmiddelen. Ook de temperatuur, de geur en het uitzicht van eten kan voor te veel of net te weinig prikkels zorgen.

meer info

Selectief eten / ARFID

Het pertinent weigeren van nieuwe voedingsmiddelen gebeurt nog door 29% van de 3 jarigen en slechts door 1% van de 5 jarigen. Kinderen die voedsel sterk blijven beperken of hierin een sterke afkeer/voorkeur blijven aangeven, noemen we selectieve eters. Als dit echter consequenties heeft voor de lichamelijke of psychosociale gezondheid, kan de diagnose van een voedselinnamestoornis zich opdringen.

meer info

Prikkelbare darm (fodmap)

Tijdens het intakegesprek vormen we een gedetailleerd beeld van de bestaande voedingsgewoonten via een uitgebreide voedingsanamnese. Aansluitend geven we achtergrondinformatie over fodmaps en bespreken we het dieetadvies. Tijdens de opvolgconsultaties bekijken we het verloop van het klachtenpatroon en stellen we het dieetadvies bij.

meer info

Gezondere levensstijl

Bij de begeleiding van uw levensstijlaanpassing, vertrekken we steeds vanuit de adviezen voor een gezonde voeding. Geen strenge diëten die niet vol te houden zijn op lange termijn, maar wel haalbare voedingsaanpassingen. Niet diëten, maar gezonder gaan eten. En dit in combinatie met minder sedentair gedrag en meer lichaamsbeweging.

meer info